Write For Us

Dövize müdahalede imza krizi: Bakanlıkta o gece neler yaşandı?

E-Commerce Solutions SEO Solutions Marketing Solutions
109 İzlenme
Published
YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

-Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "kur korumalı TL mevduat" hesabını açıklamasıyla birlikte dolar kurunun nasıl olup da bir gecede 18 TL'den 12 TL'nin altına indiği, ekonomi çevrelerinde yoğun bir tartışma konusu olmaya devam ediyor. Merkez Bankası bilançosunu iyi izleyen iktisatçılar, kurun düştüğü gece rezervin 6-7 milyar dolar düzeyinde eridiğini hesaplıyorlar. Peki, o gece ne oldu? Hazine ve Maliye Bakanı Nebati'nin "Albayrak tipi" müdahalesi kime takıldı? Saray, senaryoyu hayata geçirmek için ne yaptı?


-Türkiye İstatistik Kurumu'nun enflasyon verilerinin gerçeği yansıtmadığına yönelik tartışma hız kesmiyor. Peki, enflasyon verisi eğer gerçeği yansıtmıyorsa Türkiye için uluslararası hukuk bağlamında sonuçları olabilir mi? Uluslararası hukukçulara göre veriler gerçeği yansıtmıyorsa Türk devleti, tazminattan yurt dışındaki ticari varlıklarına el konulmasına kadar varabilecek bir tahkim süreciyle karşı karşıya kalabilir. Türkiye'nin uluslararası ve devletlerarası yatırım anlaşmalarını ihlal ettiğinin tespit edilmesi durumunda olabilecekleri, uluslararası hukuk uzmanları ile konuştuk.


-Birleştirilen Gezi Parkı ve Çarşı davalarının tek tutuklu sanığı iş insanı Osman Kavala'nın tutukluluğu devam edecek. Avrupa Konseyi'nin Türkiye'ye karşı "ihlal prosedürü" başlatma kararı sonrasında da İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, "hukuki durumunda değişiklik olmadığı" gerekçesiyle, Kavala'nın tutukluğunun devamına hükmetti. Avrupa Konseyi'nin icra organı olan Bakanlar Komitesi, Aralık başında, 1514 gündür cezaevinde tutulan Kavala hakkındaki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararına uymadığı gerekçesiyle Türkiye'ye karşı "ihlal prosedürü" başlatacağı yönünde bir ara karar almıştı. Karara göre, Ankara'ya AİHM'nin Kavala kararını nasıl uygulayacağını belirtmesi için 19 Ocak'a kadar süre verilmişti.


-Türkiye'nin Covid-19'a karşı ürettiği "yerli aşı" Turkovac acil kullanım onayı aldı. Aşı, hatırlatma dozu olarak uygulandığında antikor seviyesinde dört kat artış olduğu belirtildi. Ancak Dünya Sağlık Örgütü'nün henüz onaylamadığı Turkovac ile ilgili bilim dünyasından eleştiriler de var. DW Haber'e konuşan uzmanlar, aşının Türkiye tarafından üretiliyor olmasının sevindirici bir gelişme olduğunu ancak şeffaflığın da önemli olduğunu söylüyor.


-Son günlerde sıfır ve ikinci el araç fiyatlarında yaşanan ciddi artışlar, "hasarlı araç" piyasasında hareketlenmeye neden oldu. Maddi durumu olmayan vatandaşlar, çözümü "hasarlı araçları toplamakta" buldu. Piyasadan, kaza yapmış araçları satın alan vatandaşlar veya oto tamircileri, bunları daha az maliyetle tamir ettirerek kullanmaya veya satmaya başladı. Öte yandan döviz kurundaki artış da orijinal yedek parça fiyatlarının yükselmesine yol açtı, oluşan ihtiyaç hurda araçlardan alınan çıkma parçalarla karşılanıyor.
Kategori
TV Kanalı
Etiketler
DW Türkçe, haber, enflasyon
Yorum yazmak için Giriş yap ya da Üye ol .
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın.