Write For Us

"Yüzde 7'lik seçim barajıyla AKP ve MHP'nin farklı hesapları var" | Nevşin Mengü Soruyor - DW Türkçe

E-Commerce Solutions SEO Solutions Marketing Solutions
80 İzlenme
Published
#NevsinMenguSoruyor'un bu haftaki konukları Sabancı Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Berk Esen ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) Pandemi Çalışma Grubu üyesi Prof. Dr. Feride Aksu Tanık'tı.

Yrd. Doç. Dr. Berk Esen ile AKP ile MHP'nin seçim barajının yüzde 10'dan yüzde 7'ye indirilmesi konusunda vardığı uzlaşmanın siyaset ve seçimler için ne anlama geldiğini konuştuk. Esen, seçim sistemi tartışmalarının çıkmasının nedeninin Cumhur İttifakı'nın özellikle 2019 yılından bu yana giderek artan hızla oy kaybetmesi olduğunu ifade etti. AKP ile MHP'nin yüzde 7'lik seçim barajıyla farklı hesaplarının olduğunu belirten Esen, MHP'nin Cumhur İttifakı'ndan ayrılıp ayrı olarak ama yine AKP ile ortak hareket edecek şekilde seçimlere girmesi halinde kendini güvence altına almak istediğini söyledi. Esen AKP'ninse karşısındaki muhalefet bloğunu bölmek, mümkün olduğunca muhalefetin tek parça olarak seçime girmesini engellemek istediğini aktardı. Burada AKP'nin, o seçimlik HDP’ye destek veren daha çok muhafazakar Kürtler'in AKP'ye gelmesinin hedeflendiğini aktardı. AKP'nin bu hamleyle Deva Partisi ve Gelecek Partisi gibi AKP'den kopmuş ve şu an anketlerde yüzde 1-2 oranında oy aldığı görülen partilerin Millet İttifakı içinde değil, ayrı bir blok olarak seçime girmesini arzuladığını da belirtti. Esen ayrıca AKP'yi iktidara getiren sosyolojik tabanın giderek zayıfladığını söyledi. "Adeta otoriter baba figürüne dönüşmüş sistem AKP’li seçmenlerin çocuklarını da tatmin etmiyor" diyen Esen, siyasi değişimin yakın olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Feride Aksu Tanık ile Türkiye'deki aşılama sürecini, aşı tedirginliği yaşayanların bunu neden yaşadıklarını, toplum bağışıklığı kazanılması için ne yapılması gerektiğini konuştuk. Türkiye'deki günlük corona tablosuna bakarak ülkede iç açıcı bir görünüm olmadığını belirten Aksu Tanık, bunun nedeninin de hastalık ortaya çıktığından bu yana pandemiyle mücadele etmek için olması gereken algoritmanın uygulanmaması olduğunu söyledi. Aksu Tanık aşılama konusunda geriden gidildiğini ve toplum bağışıklığı elde edilebilmesi için toplumun yüzde 85'inin en az iki doz aşı ile aşılanması gerektiğini aktardı. Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı iki doz aşı olanların oranının doğru olmadığını ifade eden Aksu Tanık, aşı olanların sayısının 18 yaş üstündekilere oranlandığını ancak bunun yanlış bir hesaplama olduğunu ve toplumun tümüne oranlanması gerektiğini belirtti. Aksu Tanık, yüzde 85'e erişmek için "daha çok yolumuz var" dedi. Aşılama yavaş oldukça farklı varyasyonların ortaya çıkacağını belirten Aksu Tanık, mutasyonların giderek daha öldürücü mutantlara doğru evrilmesi durumunda da senede bir aşı olunması gerekeceğini belirtti. Pandeminin başında "çocuklara bulaşmıyor" denilen Covid-19 hastalığının artık çocuklara da bulaştığını ve çocuklarda da ölümcül olabildiğini bildiklerini aktaran Aksu Tanık, okulların açılmasıyla birlikte ebeveynlerden de izin alarak okullarda aşılama yapılması gerektiğini ifade etti.

YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
Kategori
TV Kanalı
Etiketler
DW Türkçe, haber, Türkiye
Yorum yazmak için Giriş yap ya da Üye ol .
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın.