Write For Us

Ukrayna işgali: Ankara'nın Montrö kararı ne anlama geliyor? I DW Haber

E-Commerce Solutions SEO Solutions Marketing Solutions
121 İzlenme
Published
#DWHaber'de bugün:

00:00 Bülten Özeti

01:25 ????İmzalar atıldı

Altı muhalefet partisinin üzerinde anlaştığı "Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakat Metni"nde imzalar törenle atıldı. Törende, insan hakları örgütleri, kadın ve gençlik örgütleri, memur ve işveren sendikaları, barolar, meslek kuruluşları gibi sivil toplum örgütlerinden 700'e yakın davetli yer aldı. Altı parti genel başkanının imzaladığı ortak metinde, "Güçlü Meclis", "Bağımsız Yargı" ile "Temel hak ve özgürlüklerin güvence altına alınması"na yönelik vurgular dikkat çekti. DW Haber de o toplantıdaydı. İşte ayrıntılar ve ilk reaksiyonlar...

05:49 ????Ankara'nın Montrö kararı

Rusya'nın Ukrayna saldırısı ile dikkatler savaşın gidişatı kadar Türk Boğazları üzerinden Karadeniz'e gemi geçişlerini düzenleyen Montrö Sözleşmesi'ne de çevrilmiş durumda. Zira Sözleşme şimdiye kadar Rusya ile Ukrayna arasında hassas bir denge politikası yürütmeye çalışan Türkiye'nin nasıl hareket edeceğini göstermesi açısından önemli. Ukrayna, saldırının başlamasıyla Türkiye'den Boğazlar'ın Rusya'nın savaş gemilerine kapatılmasını resmen talep etmişti. Bu talebi ve sahadaki gelişmeleri takip eden Ankara son kararını verdi. Montrö Sözleşmesi'nin hükümlerini uygulayacağını söyleyen Türkiye'nin dış politikasını mercek altına aldık.

10:12 ????Rusya'ya SWIFT yaptırımı

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmeye başlamasının ardından çok sayıda ülke Rusya'nın SWIFT sisteminden çıkarılması için adım atıyor. Türkiye'deki iş dünyası ise bu adımın Türkiye'nin Rusya ile ticaretini sekteye uğratacağı kanısında. Turizmciler rezervasyonların durduğunu anlatıyor, gıda sektörü de alternatif pazar arayışında. Ekonomistlere göre ise finansal hareketlerin Türkiye'ye maliyeti yüksek olacak.

14:07 ????AYM'den "yetki freni"

Anayasa Mahkemesi'nden, iki önemli kuruma "yetki freni" geldi. Yüksek Mahkeme, Hazine ve Maliye Bakanlığı'na bağlı olan Mali Suçları Araştırma Kurulu'nun, istediği kurum ve kişilerden her türlü bilgiye ulaşma yetkisini iptal etti. TBMM Başkanı'nın da Meclis'e istediği aracı alma yetkisi Anayasa'ya aykırı bulundu. Bu yöndeki iki Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi iptal edildi. İşte AYM kararının ayrıntıları…

YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
Kategori
TV Kanalı
Etiketler
DW Türkçe, haber, canlı
Yorum yazmak için Giriş yap ya da Üye ol .
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yapın.